Sunday, November 21, 2010

New Blog

UNTUK MELIHAT SEGALA KOLEKSI GAMBAR2 BOLEH KE :


http://egomiopic.blogspot.com/


SEGALA KOMEN DAN PENDAPAT AMAT DALU-ALUKAN... HOPE U ALL ENJOY...

Saturday, November 20, 2010

Tuesday, November 16, 2010

Time to get busy

jeng.. jeng... aku kembali gila setelah mendapat durian runtuh yg agak gila jg... hahahha.. setelah puas mencongak dan mengakaji dan bertanya pada rakan2 serta makcik google, akhirnya aku nekad utk mendapatkan aper yagn dpanggil KAMERA DSLR. Kamera tersebut ialah dari  model NIKON D90.. boleh dikatan kamera ni adalah pada peringkat "Beginer to semi pro". set yg aku miliki :

1 - Nikon D90 ( kit datang sekali dgn lens 18-105mm )
2 - MK battery grip + remote ( sedap pegang dan blh shoot byk gamba sbb ada dua battery )

3 - Hoya pro1 lens filter
4 - Nissin Di866 speedlight + diffuser
5 - 8gb of memory card ( boleh simpan 1k gambar on large JPEG format )
6 - Nikkor 50mm f1.8 - prime lens 

rasanyer cukup sudah set ni tuk aku yg baru nk berjinak2 dgn dunia fotografi. peralatan dalam perancangan ialah utk menambah lens. lens tu ialah yg ada 70-200mm f2.8 tak kisah apa2 brand dan satu super wide angle lens.. yg ni tuk shoot gamba jauh.. klu tuk biasa2 tu leh je guna 18-105mm yg standard tu...
spec D90 mcm kat bawah ni :

Nikon D90 Key Features

  • 12.9 megapixel DX-format CMOS sensor (effective pixels: 12.3 million)
  • 3.0-inch 920,000 pixel (VGA x 3 colors) TFT-LCD (same as D3 and D300)
  • Live View with contrast-detect AF, face detection
  • Image sensor cleaning (sensor shake)
  • Illuminated focus points
  • Movie capture at up to 1280 x 720 (720p) 24 fps with mono sound
  • IS0 200-3200 range (100-6400 expanded)
  • 4.5 frames per second continuous shooting (buffer: 7 RAW, 25 JPEG fine, 100 JPEG Normal)
  • Expeed image processing engine
  • 3D tracking AF (11 point)
  • Short startup time, viewfinder blackout and shutter lag
  • Slightly improved viewfinder (96% frame coverage)
  • Extensive in-camera retouching including raw development and straightening
  • Improved user interface
  • New optional compact GPS unit (fits on hot shoe)
  • Same battery and vertical grip as D80
  • Vignetting control in-camera
  • 72 thumbnail and calendar view in playback


dan nntikan juga kemunculan egomiopic blog dalam masa terdekat yg khas untuk memaparkan gambar hasil daripada D90 aku ini.

Sunday, November 14, 2010

My New i5

lama suungguh aku tak update blog nie.... maklumlah sibuk dtempet kerja... ahahhahah... setelah sekian lama, inilah masa dan dengan peralatan yg sesuai. Memperkenalkan :

Compaq Presario CQ42-102TU
Intel® Pentium® Processor T4500* (2.3 GHz, 1MB L2 Cache, 800MHz FSB)
4GB 800MHz / can max up to 8GB DDR3 Memory
500GB 7200rpm Hard Disk Drive
35.6 cm (14.0”) Diagonal High-Definition LED HP Brightview Widescreen Display (1366 x 768)
LightScribe SuperMulti 8X DVD±RW with Double Layer Support
802.11b/g/n Wireless LAN
Intel® HM 55
Intel® HD Graphics
Altec Lansing speakers
Integrated 10/100BASE-T Ethernet LAN (RJ-45 connector)
101 key compatible, Notebook keyboard with home roll keys
Touch Pad with On/Off button and dedicated vertical Scroll Up / Down pad
Compaq Webcam with Integrated Microphone
5-in-1 integrated Digital Media Reader
65 Watt Compaq AC Power Adapter
6-cell Lithium-Ion (Li-Ion) hp compaq battery
34.2cm(W)x 22.8cm(D)x 3.15cm(min H)/ 3.65cm (max H)
Overall Weight at 2.2kg including hp compaq battery
Free Nylon Carrying Case
Window 7 Home Premium